#2020-06-25
Мобилните приложения - новите рицари в дигиталния маркетинг

Едва ли има човек на тази планета, който ще отрече, че смартфоните и таблетите буквално превзеха дигиталния свят. Необходимостта от настолни компютри и лаптопи, категорично, си остава, но появата на мобилните устройства не само че опрости редица оперативни, бизнес, логистични и комуникационни процеси, но и постави едно съвсем ново начало за развитието на маркетинга в условията на онлайн средата.

Дигиталният маркетинг е силно зависим от мобилните приложения. И ако си позволим да погледнем по-глобално на нещата, можем да твърдим и обратното – мобилните приложения са в неразривна връзка с маркетинга в дигиталните канали. Ако смартфонът е интернет връзката между бранд и потребител, съвсем логично е мобилното приложение да е устойчивостта, необходима за плавното, вълнуващото и целенасочено преминаване на клиента по потребителската пътека.

Ето защо лично ние съвсем основателно наричаме мобилните приложения новите рицари в дигиталния маркетинг. Те воюват за и до него. Те са част от борбата за конкурентоспособност в маркетинг отдела както на малкия стартъп, така и на големите компании от интернационално ниво. Мобилните приложения са рицарите, без които маркетинговата стратегия в дигиталната среда, ако не невъзможна, се превръща в днешни в трудно изпълнима.

Защото мобилното приложение, скъпи приятели, подпомага сериозно вашия бизнес и то именно по пътя, белязан от дигиталния маркетинг, работещ за бранда ви. Ето и няколко конкретни насоки, по които се водят приложенията във вашия маркетингов план:


1.      Достъпност и то каква… Безспорно, наличието на онлайн магазин скъсява дистанцията между клиента и вашата продукция. Но когато бизнесът ви е в джоба на вашия потребител дистанцията става още по-малка, почти незабележима.


2.      Мобилното приложение като допълнителен маркетингов канал. Всъщност, това е едно от най-мощните предимства на апликациите за дигиталния маркетинг. Ако досега, той основно изпълняваше функциите си през социалните мрежи, под формата на спонсорирани постове в блоговете и търсачките, вече маркетолозите имат ново поле за изява. Мобилното приложение е идеален допълнителен канал, който се поддържа лесно, може да се персонализира според бизнес нуждите ви, а и да се ъпдейтва своевременно в следствие на динамичните дигитални промени.


3.      Символ на лоялност към бранда. Маркетолозите знаят, че е много по-рентабилно, бюджетно, а и основателно да се задържат наличните клиенти от това да се печелят нови. Мобилните приложения са идеалната опция за създаване на програма за лоялни клиенти – бързо, лесно и на срещу доста достъпна цена. Когато един клиент свали вашето мобилно приложение, това вече е знак, че той припознава марката си като своя любима. Той държи на нея, затова и държи да получава нотификации за всичко ново, случващо се в компанията ви. От друга страна, вие като част от маркетинг екипа можете да ползвате тези нотификации, за да поддържате интереса на потребителите, да ги осведомявате в реално време за специалните предложения и дори да им давате допълнителни бонуси от това, че имат вашето приложение (трупане на точки, отстъпки при покупка чрез и с мобилното приложение и т.н.).


4.      По-малко разходи за комуникация с клиентите. И то директна! Според проучванията, над 34% от големите международни брандове сменят изцяло комуникационната си политика през последно време именно поради наличието на мобилните приложения в системата си от действия за успешен дигитален маркетинг. Общуването с потребителите е необходимо условие за тяхното обгрижване и задоволяване 24/7. А с мобилните приложения това става изключително лесно. Много по-лесно от преди, когато бяха необходими часове наред за изграждане на нова имейл маркетинг кампания, например.


5.      Яснота в отчитането на резултатите. Тази част е най-трудната и сериозната в изпълнението на стратегията по дигитален маркетинг без значение от мащаба на кампанията и големината на бизнеса. Но мобилното приложение идва на помощ със свойството си да улеснява процесите и в това направление. Със своя ап всеки бизнес може да отчете нивото на посещаемост, наличието на постоянни клиенти, CPRи много други важни за дигиталния маркетинг метрики.


6.      Клиентите искат рицари, а не остарелите воини – мобилните страници. Ето още малко статистика за мобилния интернет трафик: смята се, че над 80% от потребителите в интернет предпочитат приложенията пред класическите мобилни браузър версии. В дигиталния маркетинг една от основните задачи на специалистите е да идентифицират нуждите на клиентите и да ги трансформират в нови продукти и услуги. С други думи, потребителите сами ви насочват към ползите на приложенията. За да постигнете пълна клиентска удовлетвореност, имате нужда от мобилни приложение!

Екипът на Evolution of Dreams е тук, за да задоволи тази ваша потребност. Ние с удоволствие ще създадем перфектното мобилно приложение за вас. Разкажете ни за своя бранд или бизнес идеята, която искате да реализирате, и ние ще ви помогнем с разработването на перфектното приложение за вас!