#2020-07-09
Изработка на букинг система за хотели и семейни къщи

Според статистическите данни на НСИ близо 9 милиона чуждестранни туристи са посетили България за изминалата 2019 година. Тази година, около 30% от българите, които обичайно прекарват лятната си ваканция извън страната, заявяват, че ще почиват у нас. Тези цифри красноречиво посочват, че туристическият бранш в страната не просто продължава да бъде движеща сила за икономиката, но и разполага с потенциала да устои дори на катаклизми от рода на Covid-19.

У нас общата база легла за изминалата 2019 година наброява близо 350 хиляди, като се очаква ръстът от 2.5% за година да се задържи като тенденция и за в бъдеще. Освен засиления интерес на инвеститорите за изграждане на големи комплекси и хотели, все по-често се отварят и малки семейни къщи – къщи за гости – които допълнително да увеличат общата бройка легла.

Защо ви споделяме всички тези данни? Защото искаме нагледно да покажем, че туристическият бизнес у нас продължава да се развива, но в условията на ерата на дигитализацията, той задължително трябва да се модернизира, за да отговори на очакванията за ръст и на приходите.

Категорично една от новостите, които вече се превръща в задължително условие за един туристически обект, е присъствието онлайн. Но наличието на уебсайт съвсем не е вече достатъчно, за да отговори на потребителския критерий „удобство“ при закупуване на такъв тип услуга/продукт. Нещо, което крайният клиент очаква от избрания хотел или къща за гости, безспорно, е лесният достъп до информация за налични места, съответно и интуитивна система за бърза резервация, както и допълнителни екстри като възможност за отмяна на резервацията, разнообразие от начини на плащане и така нататък.

За тази цел единственото решение за бизнеса съвсем не е само опцията на международни платформи за хотелски резервации от типа на booking.com. Всъщност, наличието на индивидуална букинг система в корпоративната страница на хотел или семейна къща, подобрява имиджа на компанията, представяща я в доста по-професионален и експертен план. Разбира се, всичко това е възможно единствено ако системата е наистина прецизно изработена, в духа на съвременните технологични тенденции и изцяло стилизирана и оформена през призмата на потребителската пътека и потребителските очаквания.

Препоръчително е изработката на букинг система за хотели и семейни къщи е да представлява персонализирана услуга, а не внедряване на универсална CRM или друг тип система. Твърдим това главно поради субективни причини, а именно спецификата на туристическия бизнес, разнообразието от няколко групи таргет клиенти, които може да има както един-единствен хотел, така и една самостоятелна фирма с няколко типа места за настаняване. Изборът на експерти, които да се заемат с изработката на букинг система за хотели и семейни къщи, е от съществено значение. Опитът и техническите познания са главни показатели за положителния краен резултат. Едновременно с това, екипът, който създава хотелската букинг система задължително трябва да е наясно с няколко важни критерия, превръщащи системата в наистина user-friendly, съответно начините за тяхното постигане:

  • Подходяща структура на системата, проследяваща етапите от потребителската пътека. Необходимо е да има опция за проверка на свободни места и предварително калкулиране на общата крайна цена (включително със и без допълнителни екстри като изхранване или трансфер, например) и чак тогава преминаване към завършване на регистрацията.

  • Възможността за плащане не само чрез стандартните преводи с дебитна или кредитна карта, но и с електронни системи, може само да подобри потребителското преживяване, респективно да улесни резервацията на клиентите, а дори и да повиши техния брой в края на отчетния период.

  • Отчитането, между другото, е вътрешен алгоритъм на една добре изработена букинг система, която би била в огромна полза за собствениците и мениджърите. Периодичните репорти за налични свободни места, общ брой заети места за даден период, както и отказани резервации са чудесна база информация за бъдещи маркетингови стратегии.

  • Модерните букинг системи интегрират последваща покана към потребителите с вече изтекли резервации за обратна връзка. Както се досещате, подобен подход може да послужи за чудесен маркетингов инструмент за повишаване на аудиторията, но и за реални оперативни промени в бизнеса.

  • В технологично отношение, в плана за изработка на букинг система за хотели е задължителен риспонсив дизайнът за мобилни устройства. Някои фирми предлагат и самостоятелни решения за мобилните потребители, тоест мобилни приложения за резервация, включително и за цялостното й проследяване – от направеното запитване до последващо изпращане на бъдещи промо оферти на вече лоялни клиенти.

  • В допълнение, смята се, че средностатистическият потребител очаква резервацията през подобна букинг система да не отнема повече от 5 минути, като в това време е включено и времето за плащане на услугата.

  • За служителите на хотела ще е полезно да могат лесно да управляват клиентите, разделяйки ги на групи в зависимост от броя направени резервации, съответно постъпените от тях плащания. Управлението на ваучери и кодове за намаления допълнително ще улесни работата на хотелския персонал, но и ще даде допълнителен стимул на клиентите да използват сайта ви директно вместо да резервират хотелски стаи през други международни платформи.

В Evolution of Dreams разполагаме с висококвалифицирани кадри за изпълнението на задачата за изработка на букинг система за хотели и семейни къщи. Като наше основно предимство възприемаме способността ни да подхождаме индивидуално към всеки клиент, което в случая, смеем да твърдим, е основната правилна насока за положителен краен резултат на заданието. Разчитайте на нас!